Фирма "Призма" ООД е основана през 1998г. в гр. Варна
Предмет на дейност
–    търговия с осветителни тела и електроматериали
–    електромонтажни дейности

Хронология по години:
-1998 год. Създаване на „Призма-ЕС” и откриване на първия магазин на фирмата.

-1999 год.  Организиране на първите монтажни групи за електромонтажни дейности. Разрастване на магазинните продажби и първи проекти за осветление на домове, офиси, административни сгради.
- Създаване на звено за техническо обезпечаване на сценична и концертна дейност. Първи проекти за дискотечно оборудване на новостроящи и ремонти  на  съществуващи дискотеки на територията на град Варна и курортните комплекси.

2000 год. – Организиране на складова мрежа, разрастване на продажбите и проектите на фирмата. Нови проекти за дискотеки  техническо обезпечаване и осигуряване на концертни изяви.

IMG_0256.JPG2000 год. – Първи стъпки за съвместна работа с Община Варна, - проекти за ефектно осветяване на исторически обекти и паметници на територията на града. Най-емблематичен и първи осветен обект е Катедралния храм „Свето Успение Богородично” в центъра на град Варна. Следват „Дом Народен флот”, Спортната зала в град Варна, „Матроския клуб”, Планетариума, Морската градина и други значими за града обществени сгради и обекти

2001 год. -  Първата професионална коледна украса на центъра на град Варна – фонтани и сгради.

2002 год. -  Първи стъпки към закупуване на собствен магазин. Откриване, поканени са всички партньори на  „Призма-ЕС”, спомогнали за този изключителен успех в бизнеса на фирмата.
2002 год. – Коледна украса. Концепция за осветяване на всички големи булеварди, улици, площади на град Варна. Фирмата е първата и единствена фирма в България проектираща и изпълняваща по световните стандарти коледна и новогодишна украса за градски условия. Първи е град Варна, който е превърнал коледната украса в традиция, а през 2004 г. се присъединиха и градовете София, Добрич, Сливен, Хасково, Ямбол, Лясковец, Трявна и Шумен.

2003 год.- до 2007 год.  Компанията се разраства. Придобиване на нова складова база в град Варна и работилница за производство, ремонт и възстановяване на използвани елементи за украса.
През този период не малко заведения за обществено хранене – ресторанти, хотели и цели хотелски комплекси, Спа центрове и други са осветени по проекти на дизайнерския отдел и осъществени СМР от работниците на фирма „Призма-ЕС” ООД.
В резултат на непрекъснато развиващата се дейност в тези години фирмата се специализира в проектирането и реализирането на Фасадно архитектурно  осветление. Центърът на Варна е един от най-красивите в България. По примера на град Варна, фирма „Призма-ЕС” ООД изработи и реализира проекти за фасадно осветление в много други градове на страната. До момента са осветени по-значими обществени сгради и улици в градовете София, Сливен, Силистра, Трявна, Банско, Поморие и Добрич, Хасково, Пловдив, Пазарджик, Сопот и други.

IMG_9774.JPG2007 год. – Създаден е първият офис и магазин в град София.  Създаден е офис на фирмата в Бизнес Парк Варна – Сграда 1. Изцяло от страна на фирма „Призма-ЕС” ООД е извършено цялостно окабеляване и електрооборудване на Бизнес Парк Варна сгради 1, сграда 6 и сграда 8 на комплекса. Популярността на Призма се увеличава. Независимо от ангажиментите по осветяването и коледните украси на градовете в България, Варна остава на първо място по приоритет на фирма „Призма”. Завършено е ефектното осветление на ВНВМУ ”Н.Й.Вапцаров” и ефектното осветление на Аспарухов мост

2008 год. – Създаден е офис и магазин в град Стара Загора. През тази година е направена грандиозна коледна украса на град Варна. Ефектно е осветен   Вълнолома на Пристанище Варна. Фирма „Призма” по линия на проект „Красива България” направи ефектно фасадно и парково осветление на „Двореца” в град Балчик. Завършено е фасадното осветление на сградата на Икономическия университет и реконструираната сграда на Митница Варна. Открит е нов офис и малък магазин в град Пловдив.


2009 год. – Фирма „Призма-ЕС”  получи голямо предизвикателство пред себе си. Артистичен спектакъл „Легендите на Аладжа манастир”. Ефектното осветление и озвучаване се осъществява съвместно с Историко-археологическия музей в град Варна.

dimyat1.jpgПрез тази година фирмата закупи нов офис в бизнес сградата  на хотел „Димят”, като по този начин обедини всички звена в един централен офис.